Menu pagi tadi....pan mee...ni menu paling mudah dan jimat kos bg aku....feveret kami sekuarga...x rugi kalau aku buat banyak2 yg pasti mesti licin di bedal oleh anak2.....suka aku....aku x pandai nak bg resepi yg ikot sistem bb aku selalu masak jenis agak2.....hehehehe...
Bahan-bahan
tepung gandum....ikot suka korang
air + garam....uli dgn tepung hingga jadi doh dan x lekat di tangan..ketepikan dulu
Bahan-bahan sup
2 or 3ulas bwg putih...cincang halus
sedikit udang kering (ni ikot suka aku,yg ori gn ikan bilis jek)
tumis udang kering + bwg putih...minyak sikit jer tau....
pastu masukkan air atau stok ikan bilis...
( aku main ubah ikot selera sendiri) time ni boleh masuk pe2 yg korang suka,isi ayam,udang or sotong.....then masukkan perasa
bila sup dh mendidih....
amik doh tadi....agak2 besar bola golf tu,korang salut dgn tepung then tekan2 bg nipis....terus korang tarik2 (putuskan jgn pjg2 sangat) masukkan ke dalam sup....tgk pic di bwh...lebih kurang pjg gitu.....tepung yg salut doh tu akan memekatkan sup........
biakan dlm 10minit agar doh tu (pan mee) tu masak....masukkan sayur sawi ......
bila doh dh masak boleh lah di hidang panas2 dgn daun bawang,bwg goreng dan ikan bilis yg di goreng.....sebelum makan aku suka masukkan sikit lada sulah dgn sikit minyak bijan.......nk bg kaw2 makan bersama kicap yg dimasukkan bwg putih cincang dan cili padi.....mudah jer kan............memang aku byk ubah resepi ni.....kalu nk yg betol lg mudah....supnya cuma rebusan ikan bilis sahaja....menu save budjet.......
korang faham ke idak ekkkk.......????
No comments:
Post a Comment