PRAWN BUTTER
Menu ni aku rembat dari blog Almari Resepi: Butter Prawn hehehehe.....sori ea....first time aku cuba walaupon nmpk mudah tapi terkial2 gak aku di buatnyer....
Bahan-bahan
12 ekor udang saiz besar (aku guna yg sederhana jer....budjet cipot hehehe )
2 sudu butter
3 biji kuning telur ( kalu guna putih telur kang berbuih2 dlm kuali....aku dh terkena.....)
sedikit daun kari
sedikit cili padi ( kalu mulot jenis tahan lasak ,buh ler berapabyk pon hehehe)
serbuk kunyit dan garam
minyak untuk mengoreng
cara-cara
1) perasakan udang dgn garam dan lumurkan serbuk kunyit pada udang ( aku suka masukkan sedikit lada sulah..nak letak serbuk kari pon ok)
2) goreng udang sampai masak.( aku bg garing sikit br kaw2 makan)
3) masukkan daun kari dan cili padi ( time ni aku sure perlahankn sikit api dapor,x nk cili padi terlalu garing) gaul sekejap ,agak2 dh mesra ,angkat dan ketepikan dulu...
4) guna minyak yg sama tadi dlm anggaran 1/2 cawan gitu...panaskan minyak dan masukkn butter (nk bg rasa lemak) biarkan butter cair dan minyak pula panas
5) sementara tu bancuh kuning telur ...kacau2 jer...masukkan dalam acuan roti jala
6) bila minyak dh betul2 panas,matikan api dapur....guna 2 tangan, 1 tuang kan adunan telur dalam kuali dgn perlahan2 dan 1 lagi kacau dalam bentuk pusingan.....biar dia bertali2....kemudian angkat dan letak dlm penapis bg buang saki baki minyak yg ada...
7) kemudian campurkan sekali telur tadi bersama2 udang.......
rasanyer ok ler gak...cuma aku nk ubah sedikit adunan telur....campur sedikit tepung jagung bg adunan telur ranggup....aku br plan jer ni hehehe....sebenarnya bb masak ni aku mang lemah....bb tu aku suka skodeng kat blog2 pakar memasak....memang seronok tgk menu dorang.....TABIK SPRING KAT DEPA....
No comments:
Post a Comment